İlk? Vegan? Futbol? Kulübü?
Sağlıklı beslenme günümüzde çok moda ve gerçekten de sağlıklı olsa da veganlığın “ilkel” bir spor olan futbola entegrasyonu bir tabu olarak görülüyor. Kolaylıkla hayvansal gıda tüketmediği için güçsüz kalınacağını ya da gerekli besini alamadığı için kişinin sağlıksız olacağını düşünen milyonlarca insan bulabilirsiniz. Peki bunu bireysel olarak hayata geçiren futbolcular? Ya da bu durumu bir kulüp politikası haline getirmek? Yok artık tabirini ben sizin yerine kullanayım.
Duyulmayan birçok örneği olsa da bireysel olarak veganlığı yaşam tarzı olarak seçen en ünlü futbolcular Samuel Umtiti, Hector Bellerin, Jermain Defoe, Chris Smalling, Fabian Delph, Diego Demme. Peki veganlığı bir kulüp politikası haline getiren kulüp mü, Hector Bellerin’in ikinci en büyük yatırımcısı olduğu, dünyanın ilk vegan futbol takımı Forest Green Rovers…
Çevre dostu bir stada sahip olan takımın büfesinde de hayvansal kaynaklı hiçbir yiyecek-içecek satılmıyor. Hatta öyle ki, kulüpteki tüm çalışanlar ve futbolcular vegan. Takım veganlığı bir misyon olarak üstlenip bütün politikasını buna göre düzenliyor. Kulübün başkanının açıklaması da bakış açılarını net bir şekilde ortaya koyuyor; “ Vejetaryen ve vegan yiyecekler arasındaki fark aslında oldukça az; bu fark bir sıçramadan ziyade bir adım. Şu zamana kadar yemeklerimizin çoğu zaten vegandı ve bu sezon küçük bir adım attık. Et ve süt ürünleri endüstrisi dünyadaki tüm uçak, araba ve gemilerin toplamının daha fazlası emisyonundan sorumlu’’
Ünlü futbolcuların demeçlerine gelirsek;
Jermain Defoe, vegan beslenmeye geçtikten sonra yaşadığı değişimi şöyle anlatıyor: “Maç sonlarına doğru yorulma konusunda bir problem yaşamıyorum. Deniyorum. İdmanlardan keyif alıyorum. O tutku duruyor. Maçlardan sonra daha kolay kendime geliyorum.”
Diego Demme ise “Şu anda kendimi daha iyi hissediyorum. Daha hızlı rejenere oluyorum. Vücudum artık asidik değil. Pek fazla kas sakatlığı yaşamıyorum.” Sözleriyle veganlığın spor hayatına olan katkısını ortaya koymuştu.
Hector Bellerin ise geçirdiği ağır sakatlıktan sonra “ Vegan yaşam tarzı sayesinde sakatlıktan daha sağlıklı ve hızlı geri döndüm. Vegan olduktan sonra artık günlük kararlarımı daha bilinçli alıyorum’’ cümlelerini sarf etmiştir.
Örnekleri gösteriyor ki aslında vegan olma tabusu herhangi bir şekilde yapılan spora ya da sanıldığı gibi sağlığa bir zarar vermiyor. Kim bilir belki de veganlığın performans arttırıcı etkileri daha çok göz önüne çıkar ve dünya üzerinde birçok sporcu vegan olur.