bi'şeyler

Simple Buddhism

Geçen gün çalıştığım okulun kütüphanesindeki kitapları incelerken ‘’Simple Buddhism ‘’ kitabına rastladım basitçe literatürde ne anlama geldiğinden ziyade hayat felsefesini merak edip kitabı okumaya karar verdim.

Budizm bildiğimiz gibi Hindistan’da yaşamış Siddharta Gautama’nın düşünceleriyle gelişmiş dini bir sistemdir ve Siddharta, Buda lakabıyla anılır. Ama işin dini yönünden çok felsefi kısmı benim ilgimi çekti. Şöyle ki; Buda, insanlara aydınlanma arayışı ve limitli perspektiften kurtulmanın sözünü veriyor. Günlük hayatımız, birçok zorluk ve hayal kırıklığıyla doluyken Budizm bu zorluklarla başa çıkmak ve mutlu bir hayata sahip olmanın farklı bir felsefesini ortaya çıkarıyor.
Hayatımız tabii ki zorluklardan ibaret değil ama zevklerimiz ve hoşnutluklarımız uzun sürmüyor. Budistler tarafından enlightenment ( aydınlanma ) olarak ifade edilen mutluluk tanımı, algımızın netliği ve diğer insanlara olan şefkat duygusu ile oluşuyor. Budistlere göre herkes değişebilir, aydınlanma çoktan beri hayatımızdadır fakat keşfedilmemiş ve fark edilmemiştir. Size Budizm’de Dört Yüce Gerçek ve Sekiz Aşamalı Asil Yol’dan bahsetmek istiyorum.

Dört Yüce Gerçek

1. Dukkha: Yaşam acı doludur. İlk bakışta Buda’nın hayat tanımı olumsuz bir düşünce gibi gözükebilir fakat Buda acı çekmeyi sonuç olarak görür, başlangıç noktası olarak değil.

2. Tanha: Acının kökeni olarak tanımlanan ve arzular olarak çevirilen tanha ile Buda arzularımızın sonlandırılmasını savunmamış fakat kendimize ve dünyamıza karşı yanlış bir bakış açısına dayanan, benmerkezci bir egodan bahsetmiştir.

3. Nirodha: Acıya son verebilirsin, acı çekmek daha derin olan bir içgörüye açılan kapıdır. Acıyı aşabilmek ise, ruhsal bir dönüşüm gerektirir.

4.  Magga: Dördüncü ve son gerçek acıların sona ermesi gereken Sekiz Aşamalı Asil Yol’dur.

Sekiz Aşamalı Asil Yol ise;

1. Doğru Görüş: Ruhsal dönüşüme başlamak için insanlar önce kendilerini doğru yolda tutmalıdır. Yaşanılan problemlerin çoğu, insanların kendilerinin yarattığı illüzyonlardır.

2. Doğru Niyet: İnsanlar yapmak istedikleri şeyi kalplerinde hissetmelidir.

3. Doğru Söz: Ne söylediğini dinle ve gözlemle, bu şekilde kendini tanımaya başlayabilirsin.

4. Doğru eylem: Yaptığın davranışları bilinçli olarak yap.

5. Doğru Kazanç: Buda insanların yaptıkları işin, günün çok fazla saatini aldığı için, insanların iç huzuru bulmayı ümitlememesini söyler ve herkese yaptıkları işi sorgulamasını ve aydınlanmış bir hayat ile uyumlu olması gerektiğini savunur.

6. Doğru Çaba:  Buda, insanlar doğru yönelime çaba sarf ettiğinde, olumlu değişimlerin başlayacağını savunur. Açgözlülük ve suç gibi çabalardan uzak durulmalı, diğer insanlara yardım edilmelidir. Aynı zamanda doğru çaba, doğru ilerleme demektir. Kendimizi hazır hissetmeden önce aşırı zorlamamalıyız.

7. Doğru Düşünce: Doğru düşünce hayatta nefes almak kadar önemlidir. Farkındalık iyileştiricidir. Eğer insanlar düşündüğü her hisse dikkat veririse, bu deneyimlerin ne kadar geçici ve fani olduğunu anlar.

8. Doğru Konsantrasyon: Bu aşama iç huzuru engelleyen düşünceleri kontrol edebilme yetkisiyle gerçekleşir ve en mümkün yolu doğru meditasyon, nefes alma teknikleridir.

Birçok doktorun yazdığı kişisel gelişim kitapları okudum fakat bu okuduğum kitap kadar etkilenmedim nedense. Budizm’de ruhu kontrol edebilme yeteneği ve önerdiği bazı tekniklerle yapılan meditasyonların bende işe yaradığını söylemeden edemeyeceğim. Tabii ki bu sizin değişime ne kadar açık ve zihninizi kontrol etmeyi ne kadar istediğinizle alakalı. Kulağa klişe gibi gelen basit cümlelerin aslında gerçekten istediğinizde, kalıcı bir etkisi olacağını düşünüyorum.

Eğer düşünce kalıplarınızı ve sıkı sıkı tutunduğunuz kavramları değiştirirseniz, dünya size yeni bir kapı açmaya hazır. Meditasyon yaptığınızda ve iç benliğinizi keşfettiğinizde, kendinizi yargılamamanız çok önemli. Farkındalığa izin verdiğinizde, değişim başlayacaktır. Yargılayıcı olmayan bir farkındalık, iyileştirici bir etkiye sahiptir. Meditasyon detayları için Budist okulları birçok teknik ve yöntem geliştirmiştir. Araştırmanızı öneririm 🙂

Başa dön tuşu