Çölde Bir Vaha, Mashrou’ Leila

Bir gecelik “isyan” projesi olan Mashrou’ Leila, farklı kimliklere sahip beş Lübnan’lı gençten oluşuyor. Grupta Viyolonist Haig Papazian, baterist Carl Gerges, bas gitarcı İbrahim Badr, gitarist Firas Abou Fakher, vokalist ise Hamed Sinno’dur.

Ortadoğu’nun göbeğinde, baskının en yüksek olduğu yerlerden birinde aktivist olmak zorken, cesurca değindikleri konular ve sergiledikleri tavır onları çok farklı bir yere taşımıştır. Genelde şarkılarında günlük hayatta yaşadıkları ve gördükleri zorluklardan bahseden grubun temel konuları ise Lübnan’daki iç savaş, aşk, dinler -keza bir çok farklı dine mensup insan yaşıyor Lübnan’da- ve cinselliktir.

LGBT dostu tavrı, grubun bulunduğu çevrelerce kabul görmemesine rağmen en popüler şarkılarından biri olan Shim el Yasmine’in konusu, iki erkek arasındaki aşktır. Bir diğer popüler şarkıları Tayf ise Beyrut’ta saldırıya uğrayan bir eşcinsel gece kulübü hakkındadır. Eleştirel dilleri ve tavırları yüzünden kendi ülkeleri dahil bir çok ülkede yasaklanmış ve sansüre uğramışlardır. Ne yazık ki bulunduğumuz coğrafyanın eleştiriye kapalılığı bir yandan böyle olumsuzluklara yol açarken diğer yandan grubun popüleritesini de arttırmıştır.

Firas Abou Fakher, ülkemizdeki Radikal gazetesine verdiği röportajda; “Etrafımızda bu gelişmeler olmasaydı belki de müzik yapmamız mümkün olmayacaktı. Ya da böyle bir müzik yapma ihtiyacını hissetmeyecektik. İlk bir araya gelmemiz 2006’daydı, Hariri suikastinden ve İsrail’in Lübnan’ın güneyine saldırılarından hemen sonra. Bunlar bizim için dönüm noktalarıydı.” demiştir. Hamed Sinno ise “Sadece haberlerde gördüğümüz şeyler değildi. Günlük yaşamımızı etkiliyor hatta bazen hayatımızı durdurabiliyordu. Okuldan eve her döndüğümde polis tarafından aranıyor, sorgulanıyordum.” demiştir.

Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde hayran kitlesine sahip olan Mashrou’ Leila, kliplerinde verdiği mesajlarla da dinleyicilerine farklı bir tat sunmuştur.

Grubun etkileyici kliplerinden seçtiğim Cavalry, iyi seyirler.

Başa dön tuşu