sanat

Dabke’nin Kralı

Suriyeli bir düğün şarkıcısının Montreal Caz Festivalinde, Nobel Ödül Töreni’nde ne işi var,  klavye, elektro bağlama ve darbukayla en fazla ne yapılabilir diye düşünebilirsiniz. Omar Souleyman  düğünlerimizin çoğunda çalan şarkılarla bu düşüncenin sınırlarını öyle bir yere çıkarıyor ki payımıza sadece hayran olmak düşüyor.

Suriye’nin kuzeyi Resulayn’da 1966 yılında doğan Omar Souleyman yıl 1994 olduğunda düğünlerde şarkıcılık yaparak kariyerine başladı ve 2006 yılına kadar birçok düğünde sahne aldı. Dabke’nin kralı 2006 yılında, amacı Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan sesleri ortaya çıkarmak olan Sublime Frequencies plak şirketi tarafından keşfedildi ve ilk albümü Highway to Hassakeyayınladı.

‘Dabke’ olarak bilinen popüler halay müziğini elektronik tınılar ile öyle güzel harmanladı ki, ünü tüm dünyayı sardı. Avrupa’da saykodelik müziğin öncülerinden biri olarak görünen Omar Souleyman, 2011’de Glastonbury Festivalinde sahne aldı ve sonrasında dünyanın birçok ülkesinde insanları halay müziği ile tanıştırmaya devam etti. Yıl 2013 olduğunda ise Oslo’da Nobel Barış Ödülü Konseri’nde sahne alarak tabiri caizse kasıntı denilecek tören ortamını sokağın köşesindeki düğün salonuna çevirdi.  

Omar Souleyman müziğinin bir ülkeden ziyade bir kültürü yansıttığını ise şu sözlerle dile getirmektedir.  ”Benim müziğim, geldiğim Kürt, Süryani ve Arap topluluklarından geliyor. Bütün bu topluluklardan, hatta Türklerden bile… Çünkü çok yakın, arada sadece sınır var. Ve hatta Irak’tan bile…”

Öyle ya da böyle dünyayı gezip, konser verdiği her yerde insanları kültürünün müziği ile etkileyen bir müzisyenden bahsediyoruz. Müziğini batılılaştırma peşinde koşmayan, canlı performanslarını izlediğimizde, Avrupalı dinleyiciye halay yoksunluğu çektirdiğini gördüğümüz Dabke’nin kralını henüz dinlememiş olanlar için listeyi aşağıya bırakıyorum.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu